Jak probíhá cenová kontrola v ordinacích

Cenové předpisy (tzv. „kalkulace“, ale nejen ty) jsou povinné pro všechna zdravotnická zařízení, tj. i ta, která nejsou smluvním partnerem žádné zdravotní pojišťovny. Ve zdravotnictví platí tzv. věcně usměrňované ceny, což je „závazný postup při tvorbě ceny nebo při kalkulaci ceny, včetně zahrnování přiměřeného zisku do ceny“.

Tedy jinak řečeno: vybíráte-li v ordinaci za nějaké výkony či úkony peníze, musíte mít spočítáno, jak jste k dané ceně dospěli.

Dodržování v ordinacích kontroluje Ministerstvo financí (ne daňová kontrola, ale Finanční ředitelství), jehož pracovníci jsou obeznámeni s problematikou.

Zahájení cenové kontroly

Pomocí datové schránky či osobně dostanete dopis o zahájení cenové kontroly, kde je stanoveno kontrolované období. Může jít o rok i více. Daný rok musí být účetně uzavřen, tj, počátkem roku 2015 by se pravděpodobně jednalo o kontrolu roku 2013, časnější účetní podklady totiž ještě nejsou k dispozici.

Následně může dojít k první osobní schůzce s kontrolorem, kde si vyjasníte postupy, upřesníte podklady a termíny odevzdání.

Mějte dokumentaci v pořádku

Zhodnotíme Vaši dokumentaci a doporučíme Vám konkrétní opatření.

Příprava podkladů

Ve spolupráci s Vaším účetním připravíte podklady dle seznamu. V podstatě jde o běžné účetní výkazy:

  • rozvaha, výsledovka (v analytickém členění nákladů oboru)
  • odpisový plán
  • ceníky zařízení a ceníky hlavních dodavatelů, které účtujete k výkonům (např. zubní laboratoř)
  • účtenky pacientům
  • přijaté faktury
  • „kalkulace“

Tyto dokumenty si vyzvedne kontrolor (cca za 14 dní), zhodnotí dokumenty, zeptá se na detaily a obvykle si dokumenty odnese s sebou.

Uzavření kontroly

Za několik dní jste informováni o závěru kontroly, což jsou v negativním případě sankce (pravděpodobně v řádech tisíců).

Jak časté jsou kontroly?

Ve věstnících Ministerstva financí lze dohledat přehled vykonaných kontrol (se jmény, obory i sankcemi). Ze seznamu vyplývá, že kontroly běžně probíhají, jde o fyzické osoby, s.r.o., menší i větší ordinace, s lokalizací po celé ČR, v různých oborech. Za půl roku je uvedeno cca 40 kontrol (většina u zubních lékařů).

Určitě se tedy vyplatí být připraven a tuto zákonnou povinnost přeměnit ve výhodu. Je to ideální nástroj k nastavení vyšší prosperity praxe.

Doporučení

Před předáním prvních dokladů sepište dopis, jak to u vás funguje. Vše nelze vyčíst z dokladů. Předejdete tak dotazům (což je vždy lepší).

Kontroloři jsou detailně obeznámeni s problematikou, nejsou naivní (ví, kolik bere sestra v Praze, ví, kolik by měla být minutová sazba, a menší hodnota je jim podezřelá).

Co zajímá úřady

  • zda do cen účtovaných pacientům byly zahrnuty jen „správné“ náklady (např. ne dovolená v Karibiku maskovaná za školení s náplní poznávání místního zdravotnictví, na to jsou kontroloři obzvlášť hákliví)
  • plánované náklady odpovídají vynaloženým (tedy plánovaná kalkulace odpovídá výsledku)
  • ceníky a účtování pacientům probíhalo dle kalkulací (jednoznačně, vždy stejně)
  • jak je řešena problematika přímého materiálu, jakým způsobem je účtován k příslušným výkonům

 Zjištěné nejčastější problémy v ordinacích

Lékaři se obvykle dělí do dvou skupin. Lékaři z první skupiny říkají: „Kalkulace mám, nejsou tak staré (dva, tři, čtyři roky zpětně), ceník mám vyvěšen, všechno je tedy v pořádku.“ Ale to je zásadní omyl.

Problém je, že zmiňovaný úřad zkoumá problematiku vždy zpětně. Nejde tedy o kontrolu plánu (zda kalkulace máte), ale kontrolu plnění historického plánu. Musíte tedy dokázat, že co jste naplánovali, jste také dodrželi. Byly-li Vaše náklady  reálně nižší, než jste v kalkulaci čekali, vlastně jste celou dobu pacientům účtovali více, než jste měli. Kalkulace tedy musí být zpracována každý rok – jako zhodnocení roku uplynulého a plán roku stávajícího (či budoucího).

Druhá skupina lékařů kalkulace zatím neřešila. Čeká na den D, kdy se objeví výzva úřadu. Pak spoléhá na svou výřečnost, šikovnou účetní či někteří dokonce na právníka. Není možné čarovat, důležité je připravit se předem.

Pobavila nás odpověď na obligátní otázku, zda má lékař zpracovány kalkulace: „Ano, mám, ale jen pro výplně.“ To není možné, kalkulace jsou vždy komplexní a procházejí všemi výkony. My jsme se pobavili, případnému kontrolorovi by to asi humorné nepřipadalo.

Bohužel na prstech jedné ruky by se dali spočítat ti, kteří si opravdu pečlivě každý rok nechají kalkulace přepočítat a na základě toho staví svůj plán.

Přínos kalkulací nad rámec zákonné povinnosti

Kalkulace je vhodné brát jako skvělého pomocníka pro určení optimálních cen výkonů a úkonů, ne jako nutné zlo. Kalkulace Vás přinutí zamyslet se nad efektivitou práce a cenou výkonů. Můžete si pak i lehce zjistit  třeba následující informace:

  • jak kvalitně Vás odměňují zdravotní pojišťovny
  • jakou slevu můžete dát např. nějakému známému, aby se pokryl alespoň materiál
  • co to znamená, jestliže Váš zaměstnanec absolvent opakuje otisk potřetí…
  • kde děláte chybu, když musíte pracovat nad rámec běžné pracovní doby
  • jak do cen výkonů započítat investici do plánované koupě nového přístroje
  • co se stane s cenou výkonů, jestliže plánujete sestřičce přidat ve mzdě…
Jestliže s cenovou kontrolou jednoho „hezkého dne“ počítáte, víte, že je dobré se připravit. Jestliže si říkáte, že Vám se vyhne, pak vězte, že je jen otázkou času, kdy Vám zmíněná obálka přijde. Chcete-li mít kvalitní podklady, které Vám poskytnou i jiné přínosy, než jen splnění zákonné povinnosti, kontaktujte nás.