WordPress – správa webových stránek jednoduše a ve vlastních rukou

Co je to WordPress?

WordPress je oblíbený redakční systém pro správu webových stránek, který je dostupný zdarma v české verzi. Kromě toho, že za ním stojí silná americká firma Automattic, která ho finančně podporuje, tak se na jeho vývoji podílí mnoho dobrovolníků z celého světa (opensource). WordPress je tedy pravidelně aktualizován a neustále vylepšován.

Díky WordPressu se nemusíte vázat na řešení, které umí ovládat jen několik málo lidí. Můžete použít profesionální řešení, které uživatelé z celého světa neustále zdokonalují.

Jak Vám WordPress pomůže?

Jak to většinou s webovými stránkami chodí? Vítězoslavně spustíte své stránky. Stálo Vás to mnoho času. Jste nadšeni, stránky se Vám líbí. Jestliže ale nikdo nepřidává nové informace, obvykle zůstane několik let u původní verze webu, která ale časem vyčpí a není přínosná. Možná někdo hlídá technické řešení (zálohy atd.), ale obsahově je vše na Vás. Vy ale nemáte přímý přístup k administraci a veškeré změny necháváte na programátorovi. On ale není motivován, nezná cíle Vašeho pracoviště, Vaší firmy. Obvykle není spolupráce nastavena tak, aby mohl rychle reagovat na dění ve Vaší firmě.

Pomocí WordPressu můžete velmi jednoduše spravovat svůj web bez účasti programátorů. Práce s WordPressem je velmi intuitivní i pro začátečníky. Bez obav zvládnete upravovat stávající texty, vkládat nové příspěvky. Postupně se můžete naučit mnoho dalších zajímavých funkcí, které se budou do budoucna při správě webu určitě hodit.

Jedině tak, že můžete sami jednoduše publikovat novinky, upravovat stávající stránky, komunikovat s návštěvníky (odpovídat na jejich dotazy a komentáře), mohou být Vaše webové stránky pro návštěvníky aktuální a přínosné.

Moderní vzhled a bohaté funkce

Šablony určují, jak Váš web bude zhruba vypadat a fungovat. V případě, že se časem rozhodnete pro úplně jiný vzhled, šablona se jednoduše vymění. Malé firmy v zahraničí objevily výhody WordPressu již před mnoha lety a v dnešní době tak existuje obrovský výběr kvalitních prémiových šablon (průměrná cena 50 USD). Většina šablon obsahuje mnoho zajímavých uživatelských funkcí, např. snadné nastavení barev či fontů, takže výsledná podoba webu je jedinečná, unikátní. Některé základní šablony jsou dokonce zdarma.

 

Můžete si samozřejmě nechat vytvořit i vlastní grafický návrh, ale cena se tím zvyšuje a realizace prodlužuje. A výsledek nebývá u jednoduchých webových stránek lepší.

Co WordPress umí

  • Příprava webu pro vyhledavače (SEO) – nastavíte si základní texty, které se budou zobrazovat uživatelům při vyhledávání.
  • Kontaktní formulář – základní formulář pro návštěvníky, aby Vás mohli snadno kontaktovat.
  • Statistiky – sledování návštěvnosti webu pomocí Google Analytics.
  • Možnost online objednání pacienta.
  • Galerie fotografií.
  • Vícejazyčný web, eshop, newsletter, atd.

Realizovatelné je skoro všechno, na co si vzpomenete. Je možné začít se základními funkcemi, WordPress je možné kdykoli bez obav rozšířit. Pokud již nějaký web máte, ale nejste s ním spokojeni, je ho samozřejmě možné na WordPress převést.

Na co si dát s WordPressem pozor

S příchodem redakčních systémů se vyrojila spousta „IT odborníků“, kteří nabízí, že Vám pomocí WordPressu webové stránky připraví. Udělat webové stránky je totiž celkem jednoduché. Důležité ale je, aby použité řešení bylo programátorsky čisté a otevřené.

Udělat jde všechno, ale připravit to chytře (s výhledem do budoucna) není jednoduché. Na to už tito „odborníci“ nemyslí. Často se uchylují k řešením, která jsou závislá pouze na nich, vymýšlí nespecifické postupy, zanáší WordPress balastem. To vše pak komplikuje život Vašeho webu do budoucna. Jestliže nebudete třeba časem se službami původního tvůrce webu spokojeni, budete mít velký problém odejít a získat vše pod Vaši kontrolu. Například u zakoupených licencí (doména, šablona, …) figuruje jeho jméno, jeho e-mailová adresa.

Dejte si tedy pozor, koho tvorbou Vašeho webu pověříte.

Většina webových stránek lékařů je neaktuálních. Obsahují statické informace z doby, kdy se web tvořil (např. novinky z roku 2011). Takové stránky nepůsobí profesionálně a nemají pro praxi přínos. S WordPressem máte vše pod kontrolou, nejste vázáni na programátory. Můžete využít konkurenční výhody a mít webové stránky Vašeho pracoviště aktuální a přínosné pro Vás i Vaše pacienty.