Regulace – stinná stránka podnikání

Mysleli jste si, že si založíte vlastní ordinaci, abyste byli svým pánem? Omyl. Plíživě (ale jistě) nás svazuje regulace. Jako anakonda utahuje náš prostor k dýchání, abychom nakonec v ordinaci vydechli naposled. Je možné ještě léčit nebo už jen budeme „dělat papíry“? K čemu je to dobré a co to pacientům opravdu přinese? Jistota je, že lepší to nebude, že to stojí spoustu peněz, které nakonec zaplatí pacient. Nutné to ale je. Kdo by také obsadil ty všechny kanceláře a paláce, co by lidé dělali, kdyby ubylo tolik pracovních míst a jak by vůbec ta péče o zdraví lidu vypadala, kdyby to nikdo nereguloval a hlavně nekontroloval…

Už víš kde?

Po dlouhém hledání jsi našel vhodné prostory. No jo, ale kříží se ti tam zóny (je jedno že pacienti si ani boty neopucují), ordinace je o 10 cm menší než někdo řekl, že by měla být, nevybuduješ tam vhodný přístup pro invalidní pacienty, nemáš na toaletě předsíňku s umyvadlem zvlášť, okna jsou malá a co je nejhorší, dům je zateplen a schody jsou úzké. Tam že ordinaci? Na to zapomeň a hledej dál.

Upsal jsi se zdravotní pojišťovně?

Pak pozor, abys byl ve smluvené ordinační době vždy přítomen (i když se náhodou poslední pacient v pátek omluví a chtěl bys jít domů dřív) a když náhodou nemůžeš (či nedejbože nechceš), měl nějakého kolegu na zástup. Je jedno, že sídlí na druhé straně republiky. Hlavně, že ho máš a pověsíš info na dveře (ať si ti volající pacienti přijdou, když nebereš telefon, ne?).

Řekl jsi náhodou neprozřetelně, že máš volnou kapacitu a tedy registruješ nové pacienty? Ne, opravdu si vybrat nemůžeš kdo tvým pacientem bude a kdo ne.

Zdál se ti můstek tvého nového pacienta tak starý, že tě ani nenapadlo zkoumat jeho opravdové stáří? Věz, že ZP to ví za tebe přesně a obratně ti dávku zkrouhne. A jiné taky, neboj. Když ne hned, tak třeba za dva tři roky při nějaké kontrole.

Že za posledních pár let vyrostly ceny materiálů či služeb o desítky procent (byť už třeba jen o změnu DPH), ale výše úhrad nikoliv? No a? Pacient si přece tu lepší výplň koupit může, kdežto operaci srdce ne, tak je jasné, kde se šetřit bude. Co na tom, že to dítě opravdu nemůže za to, jak mu rodiče doma čistí zuby, kdežto ten obézní pacient s diabetes za své zdravotní problémy ano. Hlavně, že jde pokrok vpřed.

Máš ve své praxi nějaké přístroje?

Již nějaký ten pátek nežijeme ve středověku a tak ses rozhodl vybavit nějakou tou technikou. Hlavně si zkontroluj všechny papíry, aby ten přístroj určitě byl určený k ošetřování lidí (tj. z Hobby apod. ho fakt nekupuj). Víš také, že každý přístroj musíš minimálně jednou za dva roky nechat zkontrolovat (zda světla svítí a ostřikovače ostřikují)? A že to nemůže udělat jen tak někdo, u některých přístrojů asi vůbec nikdo (kromě výrobce v USA), takže budeš 2 měsíce bez příístoje a zaplatíš za to spoustu peněz? Je také možné, že ten výrobce mezitím už krachoval, takže nezbývá, než abys odnesl přístroj na sběrný dvůr, jen ať tě nenapadne někoho s tím ošetřovat.

Koupil jsi náhodou něco z toho v zahraničí? No, tak to ses teda provinil, za to je rovnou trest smrti. Ty nevíš, že vše musí schvalovat svátost nejsvatější?

Rád bys vydělal alespoň na náklady na provoz praxe?

Matematika tě nikdy moc nebavila, jasně, tak jsi to nějak nastavil podle kolegy. Neboj, jestli to máš dobře spočítané ti jednoho hezkého dne přijde někdo povolaný ověřit. To je jedno, že ceny některých výkonů jsou tržní či jde o výkony čistě estetické. A je jedno, že každý povolaný má jiný výklad problematiky, oni ti to vysvětlí. Úplně nejdůležitější je, abys dodržel to, co jsi si neplánoval. Kdyby náhodou ne (třeba jsi dělal méně, protože jsi onemocněl, měl tak třeba nižší náklady za materiál nebo jsi třeba nemohl sestřičce vyplatit plánovanou odměnu ve mzdě), tak máš velké opletačky, neb celý rok jsi okrádal pacienty. Co s tím ale, když to zjistíš, to je teda záhada, kterou nikdo nerozluštil.

Chtěl bys vydělat ještě něco k tomu?

Kromě nákladů a provoz máš představu o nějaké odměně pro sebe. Přece jen pracuješ mnoho hodin denně, tvé děti vidíš akorát když už (nebo i ještě) spí a o víkendech přece musíš dělat ty papíry. Navíc drahá polovina jede v podobném režimu, takže potřebuješ, aby ti někdo píchl s domácností, což něco stojí. Kolik je ale přiměřeně? Vzhledem k tabulkovým platům úředníků tvá představa o přiměřenu bude jistě jiná, než jejich.

Máš v životě dvě jistoty

Tou první jsou daně. Platí se zálohově. Loni se ti dařilo? Jasné, dej sem to stejné letos předem. Kdybys náhodou letos nic nevydělal, tak mi ti to zase někdy vrátíme. A díky moc za bezúročnou půjčku.

Nejsi kamarád s počítačem nebo dokonce nemáš internet?

Tak to fakt firmu vést nemůžeš. Jak bys asi tak řešil datovou schránku, EET, daňové a jiné přiznání, dávky pojišťovnám, recepty a tak. Říkals, že se to už nenaučíš? Pak tedy přijmi volání důchodu.

Máš nějaké zaměstnance?

Hlavně si přečti zákoník práce. Uklidní tě, když ujistíš, co všechno musíš a jak málo můžeš.

Pozor, abys pečlivě evidoval pracovní dobu (docházku). Co kdyby náhodou vznikl nějaký ten přesčas? A jestli jsi ve svém s.r.o. zaměstnán, tak pro jistotu piš i docházku svou. Aby ti doma věřili, že jsi byl v práci, asi.

Taktéž pečlivě eviduj, zda jsi vydal sestřičkám potřebné ochranné pracovní pomůcky. Někdo by si mohl myslet, že třeba myjete rukavice.

Kdyby ses náhodou chtěl s někým ze zaměstnanců rozloučit, počítej tak minimálně s půl rokem perné práce na detailním papírování. Pak to snad možná zvládneš aniž musel platit odstupné někomu, kdo prostě nepracuje, jak potřebuješ.

Kdybys náhodou chtěl zkontrolovat léčebný režim tvého nemocného zaměstnance, tak šetři čas a kroky. Určitě nebude doma. Jistota je, že určitě v době tvé návštěvy bude někde u lékaře nebo mezitím změnil místo pobývání, což samozřejmě ještě nevíš, to ti přijde poštou za pár dní.

Měřím, měříš, měříme

Ujisti se, že léčiva skladujete dle pokynů výrobce. Měří to přece jednou denně tvá sestra v době teplotního maxima kalibrovaným teploměrem, ne?  Hlavně, ať ti to podepíše, bez něj to neověříš. To neva, že nemáte klimatizaci a padáte v ordinaci teplem. Hlavně, že jste naměřili 20 stupňů a ne víc. A hlavně, že jste to zapsali.

Že jsi minule odnesl nepoužitá léčiva do lékárny a nedal jsi je autorizované firmě? Pak to můžeš praxi rovnou zavřít nebo ti to zítra udělá někdo jiný.

Myješ nádobí?

Pozor na ten symbol na lahvi s mycím přípravkem. Má červený rámeček a uvnitř černý obrázek. To je symbol nebezpečnosti. Rozhodně nastuduj, jaká přijmout ochranná opatření (štít, brýle nebo stačí rukavice? no nevím). Co kdyby sis to náhodou kápl do oka, pak už si to nepřečteš. Vše potřebné najdeš v bezpečnostním listu, ten přece máte. Kdyby se to tam něco nezdálo, určitě kontaktuj výrobce. A koukni, jestli náhodou v ordinaci či na pracovišti nějaké přípravky s tím čtverečkem nemáš. Asi jich bude jen tak stovka, nic moc velkého.

A co ruce?

Myl sis ruce? Že se tě na to ptali naposled ve školce? To už je dlouho, že. Tak kdybys náhodu nevěděl, jak na to, mrkni na cedulku. Máš ji přece připevněnou nad umyvadlem, ne? A nezapomeň vyškolit sestřičku, aby taky věděla, jak na to.

Že už se ti podnikat až tak moc nechce? A pak prý, že je málo lékařů, co se chtějí nechat zaměstnat.